Maandag 9 september te 9u30 vertrokken 23 leden van Hof ter Clipsen naar zee.
Zee, strand en duinen, een omgeving die iedereen aanspreekt en vooral positieve herinneringen aan vroeger oproept.
In de regen ging het richting Blankenberge waar we SEA LIFE met zijn meer dan 2500 bewoners bezochten. Gelukkig hield het op met regenen zodat we droog ons programma konden afwerken.
We leefden mee met de Humboldt-pinguïns die ongeduldig rondliepen op hun tropisch strand omdat ze de dierenverzorgster met hun middagmaal verwachtten, dat ze daarna gulzig inslikten.
Ook de blinde zeehond kreeg zijn voedsel aangereikt.
Bij de wandeling door Otterland waren we uitzonderlijk getuige van het parend koppeltje Aziatische Kleinklauwotters.
Na een rondgang tussen de vele aquaria en een inkijk in het zeehondenopvangcentrum reden we naar het “Werftje” om onze eigen honger te stillen.
In hotel “Royal Astrid” in Oostende aangekomen, hadden we tijd om de valiezen uit te pakken en na een kleine rustpauze aan te schuiven voor het aperitief en avondmaal in restaurant “Odyzee” aldaar.
Dinsdag 10 september reden we naar Atlantikwall Raversyde.
Het is één van de best bewaarde delen van de Duitse verdedigingslinie, met vele bunkers, open en ondergrondse gangen, observatieposten en geschutsopstellingen, gebouwd tijdens de 2de Wereldoorlog (Batterij Saltzwedel-neu). Je vindt er ook de best bewaarde Duitse kustbatterij uit de 1ste Wereldoorlog, Batterij Aachen.
Ook de woning waar prins Karel verbleef, hebben we bezocht.
Door werkzaamheden, zowel in als rondom het openluchtmuseum was het voor onze minder mobiele vrienden onmogelijk om aan deze excursie deel te nemen. Zij hebben aan zee van een natje en een droogje kunnen genieten.
Na de lunch was iedereen vrij in Oostende.
Enkelen gingen naar de expo “Oostende, Ensors denkbeeldige paradijs” in de Venetiaanse Gaanderijen. Daar werd d.m.v. een zorgvuldige, internationale selectie van schilderijen, ingekleurde etsen, foto’s en andere documenten de unieke symbiose tussen de kunstenaar en zijn stad onder de loep genomen.
Anderen gingen het nieuwe casino in Middelkerke bewonderen.
Tegen 19u werden we in restaurant “Rubens” aan de Visserskaai verwacht. Dit authentieke zeemansetablissement is trouwens bekend door de TV-serie “Een jaar op zee” met Wim Lybaert.
Woensdag 11 september zijn we om 10u zeer vriendelijk en gastvrij ontvangen in het Vrijzinnig Centrum “De Fakkel” waar we van het “Anto Diez Centrum” en de aantrekkelijke tuin hebben kunnen genieten.
Er is zowel binnen als buiten een verzameling schilderijen en beelden gegroeid door zorgvuldige aankopen en enkele schenkingen. De kunstwerken vertolken gevoelens van vrijheid, vrede, triomf, toenadering en onderdanigheid, kracht en een speels beleefde lichamelijkheid. Zeker de moeite waard!
Vandaar ging het naar de “Oesterput”. Een gelegenheid waar de meesten onder ons al dagen naar uitkeken en op voorhand hun gekozen gerecht hadden doorgegeven. Maar uitzonderlijk liet de bediening er veel te wensen over. Bovendien was iedereen, na de val van Paul met alle gevolgen van dien, toch een beetje stiller dan voorheen.
Terwijl Karolien met Paul op de spoedafdeling van de kliniek zaten, was iedereen vrij in Oostende. Sommigen hebben de wind getrotseerd om vanaf de dijk over strand en zee te kunnen uitkijken. Anderen gingen shoppen of een beetje rusten.
’s Avonds genoten we van een lekkere maaltijd in de moderne en luchtige ruimte van “De Grote Post” in Oostende, met een ongevraagd dessertje als afsluiter.
Donderdag 12 september, bagage in auto’s laden en terugkeren naar Lokeren, via Blankenberge want daar was nog een bezoek aan Scheepswerf Jan Vandamme-Scuteloods gepland.
We werden er door gedreven vrijwilligers ontvangen en gewezen op de geschiedenis van het vissersgebeuren en in het bijzonder op het leven op een Blankenbergse platbodem-vissersschuit, geïllustreerd door een filmpje.
De firma is gespecialiseerd in restauratie, herstelling en onderhoud van houten vaartuigen. Het is de bedoeling om op de scheepswerf de oude boottradities in ere te houden en te demonstreren. Het werk van de vrijwilligers is bewonderenswaardig!
Op de bovenverdieping is het Maritiem Museum “De Scute” ingericht over de Blankenbergse schuit en de Blankenbergse visserij. Naast inbreng uit het bezit van de vzw De Scute, particuliere inbreng en bruikleen, zijn belangrijke stukken uit de Collectie Bayot (in 2006 aangekocht door de stad Blankenberge) geïntegreerd. “De Scute” was klein maar fijn en zeer interessant.
De lunch namen we in restaurant “Oberbayern”, met zijn gezellig Beiers interieur. De menukeuze was beperkt maar het eten was lekker.
Ondanks de minder goede weersomstandigheden hebben we ons geamuseerd en met volle teugen genoten van al het lekkers dat de zee te bieden heeft.
Met een voldaan gevoel keerden we terug naar Hof ter Clipsen.
Onze dank gaat uit naar Karolien en Claire die voor de organisatie van de uitstappen en de opvang van “hulpbehoevenden” hebben gezorgd. Voor de mooie foto’s zijn we Marcel dankbaar. En onze vriend Paul wensen we een spoedig herstel toe.
En aan iedereen: blijf gezond en tot een volgende keer!
Marleen Salembier